Mathjørnet

STORTJERNET BARNEHAGE AS

Individet i et fellesskap

Kostplan Stortjernet Barnehage

 

Målsetting:

Gi barna en positiv matopplevelse.

 

Vi er en matpakkefri barnehage. Dvs. at barna får alle måltidene her hos oss. Frokost, lunsj og fruktmåltid. Uka starter med havregrøt til frokost på mandag. Vi lager suppe hver onsdag og har varm lunsj hver fredag. Vi mener at ungene får et mangfoldig og variert kosthold, med et sosialt fellesskap der mat nytes sammen med andre.

 

Vi ønsker å tilby allsidig og næringsrik kost til alle i barnehagen, og at det max. skal gå 3 timer mellom måltidene.

Vi baker selv brød med grovt mel/linfrø/kruskakli m.m. Pålegg består av fisk, kjøtt, ost og grønnsaker.

Ansatte spiser sammen med barna, og har god tid i matsituasjonen. Her trenes bordskikk, selvstendighet og samspill.

 

Vi plukker bær og grønnsaker i nærområdet vårt. Av dette safter, sylter og baker vi sammen med barna, slik at vi kan fokusere på smak, konsistens, lukter og tradisjoner.

Vi som har Stortjernet i nærheten, er så heldige og få fisk både i garn og på stang. Slik at fiskekaker og stekt fiskt også står på menyen de månedene dette er mulig.

 

Vi i Stortjernet barnehage mener at det også er en kunst i det å lære seg kosen vedr. måltider og tradisjoner knyttet opp mot høytider.

Det er en opplevelse i seg selv det å plukke bær for så å være med på safting, sylting og f.eks lage gele. Til slutt få smake på herligheten du stolt selv har vært med på å lage!!

 

 

Mathjørnet

Vi syntes psykiater Finn Skårderud i Villa Sult og Marte Gjeitung Byfuglien i Mills har laget enkle råd til alle ossvoksne, som kan bidra til å la barna beholde matroen lengst mulig. Dette er råd vi har valgt å støtte oss til.

 

Her er deres viktigste råd:

1.Vær en pådriver for at barnet får et godt forhold til mat. Foreldre bør praktisere og vise at de selv har et avslappet forhold til mat.

 

2.Dersom man selv har et anstrengt forhold til mat, så forsøk å finne andre arenaer å leve ut dette, når barna ikke er tilstede.

 

3.Unngå å snakke negativt om mat, slanking og kropp når barna hører på. De plukker opp mer enn man tror, og påvirkes av det de hører.

 

4.Vis barna matglede ved å ha faste måltider når det er mulig, og vis at måltidet kan gi rom for gode samtaler, fellesskap, ro og trivsel.

 

5.Fokuser mer på måltidet og trivselen knyttet til det, enn på maten og ingrediensene.

 

6.Ikke snakk om ja- og nei-mat. Vis barna at all mat er tillatt, men i ulike porsjoner og til ulike tider. Sett rammene selv for hva som er hverdagsmat og hva som er festmat.

 

7.Snakk med barna om opprinnelse, matkultur og smaker, fremfor kalorier, fett og nei-mat.

 

8.Unngå uttrykk som definerer barnet via utseende, og som sammenligner deres utseende og fasong med andre.

 

9.Til slutt: Stol på at det du gjør stort sett fungerer. Du kommer langt med sunn fornuft.

 

http://spiseforstyrrelser.no/gi-barna-matro/